Knäckebröd

Rödvinssåsen på mitt vis...
2 msk smör
½ dl socker
6 dl rödvin
6 dl köttbuljong
2 st lagerblad
6 vitpepparkorn
1 krm svartpeppar
0,75 tsk salt
#
2 tsk maizena
2 tsk soja
En bit mörk choklad
Skala och hacka löken
Fräs den med smör och socker i en kastrull ca 2 - 3 min
Häll på rödvin och buljong
Tillsätt kryddor och salt
Låt koka ihopa på låg värme utan lock tills ca 4 dl återstår ( 2 timmar ca )
Sila skyn
Red av med maizena som är utrörd i lite vatten, smaka av med soja
och en liten bit mörk choklad. ( tex 2 bitar utav en 200 gr marabo kaka )
Dock inte den finaste bilden... men här serverad med färsk ugnstekt potatis, baconinlindad fläskfilé och en smarrig sallad toppad med balsamico fikon... Sagolikt gott
Krispig äppelpaj
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
100 gr smör
#
5 äpple
#
½ dl socker blandat med kanel
1 msk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
Blanda de översta torra ingredienserna
Smält smöret och låt svalna något och rörs ner ibland mjölblandningen
Blandas ihopa till en smidig paj deg och trycks ut i en paj form
Kyl en stund
Skala och klyfta äpplena tunt.
Blanda ihopa de övriga torra ingredienserna och blanda med äppelklyftorna
Läggs i pajformen...
200 grader i 25 min
" Gamlafarmor kakor "
Detta recept har vi fått utav min farmor och som i sin tur hennes mor bakade... så detta är ifrån tidigt 1900 tal...
Går dunderfort att göra och är barnens favoriter...
200 gram smör / margarin
150 gram strösocker
350 gram vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 msk sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Blandas ihopa till en smidig kakdeg och rullas i längder.
Dela längderna i ca 0,5 cm tjocka bitar och lägg på bakplåtspapper
ca 7 min i 200 grader i mitten av ugnen
Kladdkaka med jordnötter
150 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3,5 dl mjöl
1 dl kakao
78 gram choklad med kola tex center eller 10 bitar dumle
Till topping
200 gr mörk choklad
2 dl salta jordnötter
(mini marshmellows)
KAKA:
1) Smörj en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter
i diameter.
2) Smält smöret i mikron eller i en kastrull.
3) Vispa ihop socker och ägg lätt. Mät upp och blanda
mjöl och kakao, och vispa ner i äggsmeten tillsammans
med smöret.
4) Häll smeten i formen. Tryck ner kolagodiset i
smeten och grädda i mitten av ugnen i 200 grader
i cirka 10-12 minuter.
5) Låt svalna och lossa sedan formens kant.
TOPPING:
1) Smält chokladen till toppingen försiktigt över vattenbad
eller i mikron. Rör ner nötterna och bred
blandningen över kakan. Låt stelna i kylen
( Bild lånad ifrån Allt om mat)
Marinerad kycklingfilé med örtsås
Från recept och till 4 pers
- 4 kycklingfiléer
- smör till stekning
- salt och peppar
Marinad:
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 dl balsamvinäger
- 1/2 dl flytande honung
- 1 tsk salt, helst gourmetsalt
- 1 krm mellanmalen svartpeppar
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- färska timjankvistar
- Stek kycklingfiléerna i smör 15-20 minuter. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär de nystekta, varma kycklingfiléerna i lite drygt centimetertjocka skivor och lägg dem på ett uppläggningsfat. Skeda över marinaden så att alla skivor blir marinerade. Eller lägg de varma nystekta kycklingfiléerna i en trång form eller plastpåse. Häll över marinaden. Vänd påsen några gånger.
ÖRTSÅS
- ca 1 dl hårt packad basilika
- ca 1 dl hårt packad bladpersilja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl olivolja
- 1-2 krm salt
- ca 2 krm svartpeppar
- 2 dl matlagningsyoghurt
- Lägg basilika, persilja och vitlöksklyfta i en mixer eller matberedare. Tillsätt olja, salt och svartpeppar. Mixa/kör det hela till en grön sås. Blanda den gröna örtoljan med yoghurten. Men spara gärna lite av örtoljan - att ringla över den ljusgröna, färdiga såsen i sin skål.
Min egna wokade kinagryta
Tyvärr har jag inga mått utan tar alltid "lite tånna dä"
Ingredienser:
Lagom mängd kycklingfilé ( delad i cm bitar) eller strimlad biff eller fläskfilé får ligga en stund i marinad i kinesisk soja
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 röd strimlad paprika
1 gul lök
1 cm finhackad färsk ingefära
ca 10 färska champinjoner
Sedan finns bara fantasin och vad som finns i skåpen, ibland lite strimlad bambuskott, mini majs, salladslök
Woka först köttet och och sedan grönsakerna, blanda ihopa.
Häll i en halv flaska Teriyaki sås, eller beroende på hur stor portion du gör (brukar använda santa marias)
Och lite Oyster sås.
Precis innan servering häll i 1,5 dl skalade räkor (brukar ha frysta färdigskalade)
Serveras med valfritt ris och gärna lite cashewnötter ovanpå
Sommarchokladboll....
Ca 25 små
100 gr smakfulla jordgubbar
100 gr smör
0,75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
3 dl havregryn
Mosa jordgubbarna ganska grovt.
Arbeta ihopa alla ingredienserna i en bunke och forma till små bollar
Rulla i kokos eller pärlsocker
Låt stå i kyl ett tag
Tjejjernas favvis....
Vitt vin blandas med lite fruktsoda/sprite/7 up/ sockerdricka eller något liknade
Toppas med jordgubbslikör =)
Skål !
Min Margaritas =)
En sommardrink som är en av våra favoriter här hemma...
2 delar tequila
1 del cointreau
1 del limejuice
is
Skaka allt väl i en shaker. servera i martiniglas med saltrand.
garnera med limeklyfta
Pollykladdkaka
2 dl socker
200 gr mörk choklad
100 gr smör
½ dl vetemjöl
1 påse polly
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt chokladen, rör tills det har smält ihopa.
Blanda chokladsmeten med äggsmeten. Tillsätt mjölet och rör ihopa. Tillsist pollyn...
175 grader i 20 - 25 min
Ska vara lite kladdig i mitten...mmmummma o njut =)
Evas mumsiga...Rocky Road

Ingredienser
12 kakor
400 gr mörk choklad
200 gr ljus choklad
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Gör så här
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.
Bacontoppad kycklingfilé
Bacontoppad gratäng
Ingredienser
6 kycklingfiléerSalt
Peppar
Sås:
4 dl crème fraiche
1 hönsbuljongtärning
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk fransk senap
2 msk kinesisk soja
Garnityr:
200 g bacon, i tärningar
1 liten knippe persilja, finhackad
1 dl riven ost
Gör så här
Ugn 175 grader.
Tina frysta kycklingfiléer. Salta och peppra.
Lägg i en ungssäker form.
Koka ihop ingredienserna till såsen och häll över kycklingen.
Hetta upp en stekpanna och stek bacontärningarna knapriga.
Fördela dem över kycklingen och avsluta med att strö över persilja och riven ost.
Gratinera mitt i ugnen tills osttäcket är gyllenbrunt
30-45 minuter.
Servera med ris och en härlig grönsallad.
Min smörgåstårta

Räcker ca till 5 personer... om man äter bra =)
6 halvor hönö kaka
1:a lagret
2 burkar tonfisk i vatten ( tryck ut så mycket vätska som möjligt )
1 burk lätt creme fraiche
ca 10 cm finhackad purjolök
lite salt o svartpeppar
hackad dill
2:a lagret
1 stor burk frukt coctail (mosas och tryck ut så mycket vätska som möjligt)
ca 1 - 1 ½ dl majonäs
Låt stå över natten svalt med en fuktad handduk runt sig, samt även plast.
Garnera valfritt, jag har oftast ca 1 ½ dl vispad grädde och ett par matskedar majonäs som lager...
Sedan är det bara fantasin som sätter gränser. Men massor av räkor, färsk dill, citron, svart caviar...
Min enkla kladdkaka

125 gram smör / margarin
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
1½ msk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
Smält margarin eller smöret
RÖR ihopa ägg och socker. Häll över det varma smöret och låt stå ett par min.
Rör ner resten av ingredienserna.
175 grader i en bröad form i ca 30 min
På denna la jag på vispad grädde och delade päronhalvor samt riven choklad. Snabb tårta =)